סקירה של טיפוס צוקים
ניתן לחלק את הטיפוס על צוקים לשני סוגים עיקריים של טיפוס: חבל עליון וטיפוס עופרת. חבל עליון כולל את המטפס מתחיל בראש המסלול ומוריד את עצמו למטה באמצעות חבל או רתמה. התחלה בראש המסלול נקראת "חבל העליון" מכיוון שהמטפס יצטרך לסנפל (לרדת) את דרכו למטה לתחתית. בעת סנפלינג, המטפס אוחז בחבל בזמן שהוא סנפלינג מטה על ידי החלקת החבל דרך מתקן החיכוך המחובר ליחידת הסנפלינג (בדרך כלל קרבינה). מכשיר החיכוך ביחידת הסנפלים משמש לשבירת נפילת המטפס כדי שלא יפגעו בקרקע חזק מדי על ידי פיזור משקלם על פני תקופה ארוכה יותר. בזמן חבל עליון, המטפס יביא איתו בדרך כלל כמה חלקי הגנה כדי להקים עוגנים. עוגנים אלה יכולים לשמש כדי להצמיד את המטפס עד שהם מוכנים להסתער ולהימנע מנפילה. טיפוס עופרת הוא סוג של טיפוס שבו המטפס יוצא מנקודות קבועות או "הגנה" כדי לעלות על פני הסלע. סוג אחד של "הגנה" המשמש בטיפוס הוא חבל המעוגן בסלע ובקצהו קרבינה. סוגים אחרים של "הגנה" כוללים לולאות של חבל קשור בסלע המשמש לעיגון החבל.
סוגי טיפוס צוקים
חבל עליון - חבל עליון הוא המקום בו אתה מפיל מסלול תוך כדי שאתה מביא איתך חלקי הגנה כדי להקים עוגנים לאורך הדרך. ישנם שני סוגים עיקריים של חבלים עליון - טרד וספורט.
טיפוס עליון מסורתי הוא כאשר המסלול מורכב ברובו ממאפיינים טבעיים. תכונות טבעיות כוללות סדקים, משוכות ותליות. בטיפוס עליון באמצעות טכניקות טיפוס ספורט, המסלולים מורכבים מתכונות מוברגות וקדוחות. טיפוס ספורטיבי מוצג בדרך כלל באדום והוא פחות מסוכן מטיפוס מסורתי.
טיפוס עופרת - טיפוס עופרת הוא כאשר המטפס יכול להיות על גבי או מחובר לנקודה קבועה כדי לעלות על פני הסלע. חשוב לציין שאם המטפס מוביל ונופל, הם יכולים בקלות רבה להיפצע או אפילו להיהרג.
ציוד חיוני לטיפוס צוקים
חבל - החבל הוא חבל ההצלה שמחבר אותך לקרקע. תזדקק לחבל עם חוזק שבירה של לפחות 8.5 קילוגרם (1000 פאונד). החבל מורכב ממספר סיבים השזורים זה בזה. אם חבל חלש מדי, הוא יימתח יותר מדי בזמן שאתה מטפס. מצד שני, אם הוא חזק מדי, הוא לא יתמתח מספיק, וזה גם יכול להיות מסוכן.
סנפלים - בעת חיבור עליון, תזדקק למכשיר סנפלינג.
אלה מגיעים בשתי צורות - ראפלרים עם חבל בודד ורפלרים עם חבל כפול. בדרך כלל תראה ראפלרים עם חבל בודד המשמשים בטיפוס מסורתי. באמצעות סנפלר עם חבל אחד, המטפס יסנפל במסלול עם חבל אחד.
מכשיר התקדמות - מכשיר זה עוזר לך לקבוע את הדרך הטובה ביותר להסתער על המסלול. הוא מתחבר לחבל שלך ונצמד למכשיר הסנפלים כך שיש לך חבל אחד ממנו תוכל לסנפל. אתה יכול להשתמש במכשיר התקדמות במסלולי טיפוס ספורטיביים וגם במסלולי טיפוס.
מתכוננים לטיפוס
לפני שאתה הולך לטפס, תרצה לוודא שאתה מוכן. זה אומר כמה דברים שאתה צריך להיות מצויד כראוי ואתה צריך להיות מאומן כראוי. אמנם אין דרך אחת נכונה לטפס, אבל אתה לא יכול להיות מוכן אם אתה לא מצויד כראוי. הנה כמה פריטים חיוניים שתרצו להביא אתכם.
חבל עליון - חבל עליון הוא חבל שמחבר אותך למגן בקרקע. כדאי גם להביא קרבינה לחיבור החבל וכן מכשיר ראפל לסנפלינג לאורך המסלול. בעת חבלים עליון, יש למקם את הסנפל כך שתוכל לסנפל חזרה לקרקע במהירות ובקלות.
נעלי טיפוס - נעלי טיפוס נועדו לספק אחיזה זהה לקיר חדר כושר. זה מקל על הטיפוס ומאפשר לך להתקדם מהר יותר כי יש לך יותר שליטה על הרגליים.
מכשיר שמירה - מכשיר זה מאפשר להוריד אנשים בבטחה מהקרקע. ישנם שני סוגים עיקריים של מכשירי סגירה - מכניים וסיוע. התקני חסימה מכניים הם הנפוצים ביותר ומשתמשים בקפיץ או במתח כדי לתפוס את החבל ולמנוע ממנו למשוך לאחור על המטפס.
הבנת קשרים ועוגנים
קשרים - קשר הוא מכשיר המשמש לקשירת שני חבלים יחדיו. ישנם שני סוגים עיקריים של קשרים המשמשים בטיפוס צוקים – סימטרי ואסימטרי.
סימטרי - ניתן להתיר קשר סימטרי משני הצדדים. לרוב משתמשים בו כדי לקשור שני חבלים יחד מכיוון שזהו קשר סימטרי, אך ניתן להשתמש בו גם כדי לקשור ציוד זה לזה.
א-סימטרי - ניתן להתיר קשר א-סימטרי רק בדרך אחת. עדיף להשתמש בו כדי לקשור שני חבלים יחד, כי יש סיכוי נמוך יותר שהוא יתפרק מאשר קשר סימטרי.
עוגנים - עוגנים משמשים להצמדת חבל לסלע. הם מגיעים במגוון צורות כגון פיתונים וברגים.
פיטון הוא חד דוקר ננעץ בסלע כדי לשמש כעוגן. עדיף להשתמש בו כאשר אין עוגן אחר זמין.
בורג - בורג יכול לשמש כעוגן או לקשירת חבל.
מתכוננים לטיפוס
לפני שאתה הולך לטפס, תרצה לוודא שאתה מצויד כראוי. זה אומר כמה דברים - אתה צריך להיות מצויד כראוי ואתה צריך להיות מאומן כראוי. אמנם אין דרך אחת נכונה לטפס, אבל אתה לא יכול להיות מוכן אם אתה לא מצויד כראוי. הנה כמה פריטים חיוניים שתרצו להביא אתכם.
פנס ראש - רוב מסלולי הטיפוס חשוכים ומחייבים אותך להשתמש בפנסים כדי לנווט את דרכך בבטחה למטה.
חבל - חבל משמש לסנפלינג כשאתה בחבל העליון. כדאי גם להביא את החבל העליון, מכשיר הסנפלים והחבל בזמן החבל העליון.
מכשיר חסימה - מכשיר חסימה משמש להורדת אנשים בבטחה מהקרקע. עדיף להשתמש בו כשאתם בחבלים עליון כי יש סיכוי נמוך יותר להיתלות מאשר ידיים של מטפס.